Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Znate li priču o Zdravokosoj?

07.12.2021.

Predstavljamo: Silk by Zdravokosa

Ko se krije iza brenda Silk by Zdravokosa? Otkud se stvorila ideja o svilenim  jastučnicama bh. porijekla?

Silk by Zdravokosa je nastala organski, potpuno prirodno -- na zahtjev pratiteljki na Instagram blogu koji postoji već par godina, a na kojem pišem o zdravlju i prirodnoj njezi kose. Nakon što sam ispričala svoje iskustvo sa svilenom jastučnicom koju sam  donijela iz Maroka kao suvenir, imala sam veoma puno upita gdje kupiti svilenu jastučnicu u BiH, i nakon mog istraživanja, odgovor je bio -- nigdje. Imala sam sreću da odrastam uz mamu koja slika na svili i kumu koja je inžinjerka tekstila, i tako, mic po mic, nastala je prvo šala, a onda ideja i, na kraju, cijeli jedan mali brend! Danas iz Silk by Zdravokosa stoje sjajne žene koje dijele moju viziju brenda čiji su proizvodi vrhunske kvalitete, koji je inovativan, inspirativan, kojeg nosi ženska energija i stvaralaštvo. Neizmjerno sam ponosna na našu malu družinu.

Kako su izgledali Vaši počeci i prvi proizvodi koje ste napravili?

Silk by Zdravokosa postoji tek 9 mjeseci, ali čini mi se da smo već sada prošli kroz par  jako važnih transformacija, i da neprestano rastemo. Prošlog septembra je moj stan bio zatrpan svilom, uzorcima, kutijama, kovertama, kartice sam ispisivala rukom i na sofi  hvatala dnevno svjetlo za produkt fotografije… danas imamo svoju kancelariju, fotografkinju koja radi svaki naš shooting, imamo optimizovan sistem distribucije, prodajna mjesta u partnerskim radnjama… i svoju OREA trgovinu! :)

Još uvijek spavam na prvom proizvodu Silk by Zdravokosa! Prije više od godinu dana je finalizirana testna jastučnica, i sjećam se kako sam bila uzbuđena taj dan, jer sam  konačno u rukama imala gotov proizvod, i baš onakav kakvim sam ga zamišljala! Od  skice, ideje, preko stotine opipanih uzoraka svile, do biranja šavova, konaca i končića… konačno je bila tu, savršena!

Od tada se zapravo dosta toga promijenilo na našim svilenim jastučnicama, od šavova, preko načina zatvaranja jastučnice, testirale smo još barem stotinu svila raznih tkanja,  težine i debljine, mijenjale smo dimenzije jastučnice, ali ova prva, “testna”, još uvijek  odlično prolazi na svim testovima i meni je najdraža :)

Vaše jastučnice nose zanimljiva imena, imena žena. Ko su žene po kojima ste
nazvali svoje jastučnice?

Kako sam već napomenula, Silk by Zdravokosa je brend koji stvara ženska energija. Oko njega ne rade samo žene kojima je to posao, već ga skupa s nama stvaraju i naše mame, kume, prijateljice, kćerke, žene koje postanu prijateljice i ambasadorice brenda,  žene koje prate Zdravokosu i Silk by Zdravokosa. Upravo je jedna pratiteljka ispratila našu viziju da svojim svilenim jastučnicama damo imena izuzetnih žena koje su obilježile historiju, a o kojima nas historija ne uči. Ime “Madam Marie” jastučnice je dala upravo pratiteljka na insagramu, a Madam Marie je bila izuzetna špijunka u Francuskoj u II svjetskom ratu.

Naprimjer, ime “Fatima” našoj bijeloj jastučnici je dala prijateljicina kćerka od 11 godina, po Fatimi al-Fihri koja je osnovala prvi univerzitet na svijetu. Pored njih, tu su i Olimpia, po kraljici “Olimpiji”, neprikosnovena “Frida”...

Koje materijale Silk by Zdravokoa koristi u izradi svojih proizvoda? Je li to samo svila ili su tu i drugi materijali?

Svi naši proizvodi su potpuno od svile, 100% prirodne svile koju nabavljamo iz Italije. 100% svila znači da u materijalu nema elastina niti viskoze niti bilo kojeg drugog  materijala. Koristimo svilu talijanskog porijekla iz tri razloga, a prvi je taj što je  jednostavno najkvalitetnija svila na svjetskom tržištu upravo ona talijanskog porijekla. Također, svila u Italiji se proizvodi po standardima EU, što ne osigurava samo kvalitet krajnjeg proizvoda već i sigurne i etične uslove za rad ljudi uključenih u proces izrade  svile, tim više što smo svjesne da žene čine 80% radne snage u tekstilnoj industriji. Treći razlog je taj što je Italija relativno blizu i karbonski otisak prijevoza sirovine je manji nego, naprimjer, uvoz iz Kine, Indije ili Pakistana.
Kako trenutno u našem asortimanu imamo sedam osnovnih proizvoda, za različite proizvode koristimo različite svile. Tako se od najdeblje i najteže svile prave svilene jastučnice i svilene dekice za bebe, dok se za svilene maske koristi dupla svila od 16  momma, koja je, prema laboratorijskim istraživanjima, najučinkovitiji prirodni materijal za izradu višekratnih maski za lice.

Veoma zanimljivo! Kako nastaju Silk by Zdravokosa svilene jastučnice?

Prvi korak je izbor svile, i taj korak je jako zabavan! Na tržištu su uglavnom svilene jastučnice od jedne vrste potpuno glatke svile koja se žargonski naziva “saten” svilom, a mi smo odlučile eksperimentisati i sa dupioni svilom, od koje smo krojile “Fridu”. Jastučnice su uglavnom jednobojne, a mi smo u svoju ponudu uvrstile i tri šarene jastučnice. Tako da, definitivno je proces izbora svile onaj u kojem jako uživamo i dobro se zabavimo!

Poslije izbora svile, slijedi krojenje po našim uzorcima i dimenzijama. Kada se jastučica iskroji i sašije, sljedeći korak je testiranje. Jastučnicu operemo 20 puta, isprobamo ju na različitim jastucima sa različitim punjenjima, u različitim uslovima peglamo ju i sušimo na različite načine… Ako svila koju testiramo zadovolji sve uslove i dovoljno je izdržljiva za svilene jastučnice, onda od te svile pravimo finalne proizvode.

Odakle crpite inspiraciju za izradu proizvoda?

Ispočetka je kreativnost dolazila uz uzbuđenje oko stvaranja novog brenda, uz neizvjesnost i iščekivanje koji su neminovni na početku. Ovih dana inspiracija dolazi iz rasta i ostvarivanja ciljeva. Trudimo se da svjesno pratimo kako SbZ diše, da pratimo promjene na tržištu, da ispitujemo šta naši kupci žele i kako da im to na najbolji mogući način ponudimo. Naša velika inspiracija su svakodnevne poruke od zadovoljnih kupaca i neizmjerno smo sretne što smo stvorile takav odnos da nam pišu svoje utiske!

Šta su planovi za budućnost Silk by Zdravokose?

Sada smo u fazi kada zaista možemo osjetiti potencijal brenda i naš cilj je da postanemo regionalni brend broj 1. za svilenu posteljinu i svileni “at home” asortiman, uz zadržavanje topline i prisnosti malog brenda koju smo dosad uspjele izgradile sa kupcima i partnericama.

Koji su Vam najdraži brendovi na bosanskohercegovačkoj sceni?

Oh, ima ih tako puno! Kući se ne odvajam od svoje Elle design dekice jer je tako mekana! Skinematic mi je divan, volim Anesine pilinge za tijelo, a favorit mi je onaj od ruže! Nedavno sam na wishlist dodala novi bh. brend, Kaur Wear, tako je divna priča iza njihove odjeće! Osim njih, Pavone trenerke su taaako udobne! Prošle godine sam na poklon dobila naušnice DStone i i dalje su kao nove, iako ih nosim stalno! Mislim da Intuitiva NYC radi sjajan posao sa brendingom i njihova estetika mi baš prija. Tako studio keramike je moj GO TO brend kada se radi o šoljama i znam provesti po par minuta birajući iz koje njihove šolje ću to jutro popiti čaj -- sve su tako divne! Osim njih, jako želim Tekne vazu za našu novu kancelariju i jedva čekam da ju naručim i napunim cvijećem! Ima ih jako puno i mogla bih ih nabrajati satima :)

OREA zaista radi divnu stvar okupljajući bh. brendove na jednom mjestu i za mnoge od njih sam saznala upravo preko ove platforme.

Šta novo pripremate?

Svilene pidžame! Naš novi projekat su svilene pidžame i već su dostupne u našoj OREA trgovini!